TechNews

Linux: 35 χρόνια από την επανάσταση στον υπολογιστή

today25/08/2026 2

Linux: 35 χρόνια από την επανάσταση στον υπολογιστή
share close

Σαν σήμερα, πριν από 35 χρόνια, στις 25 Αυγούστου 1991, το Linux έκανε την επίσημή του εμφάνιση στον κόσμο. Αυτό το έργο, που ξεκίνησε ως προσωπικό χόμπι ενός φοιτητή, έχει πλέον γίνει αναπόσπαστο κομμάτι σχεδόν κάθε ηλεκτρονικής συσκευής, από υπολογιστές και laptops έως smartphones Android, routers, δορυφόρους και αεροπλάνα. Έχει γίνει η βάση για την πλειοψηφία των web servers, για τα συστήματα της Wall Street, ακόμα και για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Η ιστορία αυτή ξεκίνησε με την εμβληματική ανάρτηση του Linus Torvalds στην ομάδα usenet comp.os.minix, όπου μοιράστηκε την ιδέα του για ένα δωρεάν λειτουργικό σύστημα, το οποίο θα υποστήριζε την αρχιτεκτονική 386. Ο Torvalds ζήτησε από την κοινότητα προτάσεις και παρατηρήσεις, κάνοντας λόγο για ένα εγχείρημα που φαινόταν αρχικά απλό και περιορισμένο. Ωστόσο, η εξέλιξη του Linux ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή, ξεπερνώντας όλες τις αρχικές προσδοκίες.

Στο Techmaniacs.gr, είμαστε αφοσιωμένοι υποστηρικτές του ανοιχτού λογισμικού και χρησιμοποιούμε το Linux ως κύριο λειτουργικό σύστημα στην καθημερινότητά μας. Η συγγραφή των άρθρων μας πραγματοποιείται σε περιβάλλον Debian 13 με XFCE Desktop, εξασφαλίζοντας σταθερότητα και ευχρηστία. Παράλληλα, διαθέτουμε ένα VPS με Windows για ειδικές εφαρμογές επεξεργασίας που δεν έχουν δυνατότητα εκτέλεσης στο Linux.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο στην techmaniacs.gr.

Επιμέλεια ροής: Greca 99,4 | Ακούστε μας live εδώ.

Συντάχθηκε από: admin

Rate it

Σχόλια σε άρθρα (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιλέξτε τον διακόπτη για να ενεργοποιήσετε το κουμπί υποβολής.